10 augusti 2014

Sista semesterveckan

Så är sista dagen på semestern här, kl 18 avgår flyget söderut. Eller semester och semester, jag har jobbat den sista veckan som normalt men har hunnit stjäla till mig några timmar på stranden varje dag.

För en månad sedan passade jag på att uppgradera mig till Business Class från Helsingfors till London. Eftersom jag främst får flygpoäng när jag flyger till Finland så lyckas jag aldrig samla tillräckligt många poäng för att få en gratis resa innan poängen börjar förfalla så då uppgraderar jag mig då och då istället.

I onsdag kväll åkte jag till Jakobstad för att äta middag med Maria på sommarrestaurangen Pavis som ligger alldeles vid havet.

Till förrätt valde jag en god fisktallrik.
Den här restaurangen är ganska dyr och efter en titt på menyn, där alla rätter serverades med antingen potatis eller bröd och som endast kunde bytas ut mot annan potatis (Österbotten är verkligen ett potatisland) så valde jag laxsoppa istället. Vill inte betala för något jag inte äter.
Soppan var god men den innehöll, som ni ser på bilden, tyvärr mer potatis än lax.
I fredags var det första dagen som temperaturen låg under 25 grader så morsan och jag styrde kosan mot Vasa för lite shopping. Den största rean var över men jag hittade iallafall några fina höstplagg.

När jag besöker Vasa så är lunch på Fondis vid torget ett måste. Man får tre rätter till priset av huvudrätten och deras förrättssalladsbar innehåller massor av goda alternativ.
Det nya är att man själv får välja tillbehör till köttet, förutom typ 6 olika potatisrätter kan man även välja grönsaker. Valet var inte svårt utan jag valde stekta grönsaker till min köttbit som serverades med en jättestor bit örtsmör. Maten var mycket god som vanligt.
På vägen hem stannade vi till i Oravais för att köpa livsmedel och där såg jag den här slogan på dörren till en advokatbyrå. Ganska fyndigt måste jag säga:-)
På kvällen hade vi en liten minikräftskiva med ostar som vi köpt på Saluhallen i Vasa och annat smått och gott.
Elvis var mycket nyfiken på kräftorna. Det blev dock bråttom in när första åskbullret hördes. Han är fruktansvärt åskrädd och genast han hör ett buller så tar han till flykten så snabbt benen bär:-).
Vi satt bara och njöt av regnet i skydd på balkongen.
Här kommer förresten ett recept på en fantastiskt god sallad som passar till olika grillade kött. Jag hittade receptet på den här webbplatsen.
Floridasallad
2 port

125 g bacon
4-5 buketter färsk blomkål
3 charlottenlökar

Dressing
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
1 tsk fransk senap
2 tsk pressad lime
nymald svartpeppar

Gör så här: Knaperstek baconet. Blanda ingredienserna till dressingen. Rör ner finhackade charlottenlökar. Tillsätt finstrimlad blomkål tills konsistensen är bra. Låt gärna salladen stå i kylskåp från några timmar till upp till 3 dagar innan servering.

Jag provade också på att göra Ostpuffar som är så populära i LCHF-världen just nu. De hade strykande åtgång. Receptet till de här puffarna hittade jag här.
Gör så här: 
Använd en ganska hård brieost som är färdigpackad i kyldisken. Det går säkert med vilken brie som helst men det verkar som att det är enklare att få till det med en färdigpackad trekant. Jag använder Brie President.

Skär osten i kuber, 1-2 cm stora beroende på hur stora ostpuffar du vill ha. Lägg kuberna på ett bakplåtspapper direkt på tallriken i micron. Du kan också lägga dem på en tallrik eller i en form men se då till att den är platt och inte lutar, då rinner osten iväg och du får inga puffar.

Några tips: Du kan om du vill lägga den tärnade osten i knäckformar innan du sätter in dem i micron. Då flyter de inte ut utan håller sig på plats. Om du vill kan du krydda ostkuberna innan du sätter in dem i micron. Testa till exempel med lite tacokrydda, paprikapulver eller vitlökspulver. Du kan också göra en dipp och doppa dem i den, jättegott.

Elvis fick också sin kvällsgodsak, köttpinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...