4 december 2013

Grisfest, glöggkokning och lite till

Så har två dagar gått sen mitt senaste inlägg, dagarna flyger iväg. Förkylningen börjar ge med sig och jag har kunnat gå på gym som vanligt både igår och idag. För mig verkar det som om förkylningen ger sig snabbare om jag gör något som får mig att svettas.

Imorse hade Steve sin första körlektion, 22 år sedan sist (han började ta körkort när han var 17 men sket i det när han inte klarade uppkörningen genast). Han blev upphämtad av körläraren och efter några minuters snabbinstruktion av lampor, blinkers och bak- och sidospeglar (jag kollade i fönstret:-) så bar det iväg.

1 timme senare var han tillbaka och nästan sken som en sol. Allt hade gått som smort och körskolläraren hade inte haft något att klaga på, tvärtom, han hade sagt att han inte trodde att Steve skulle behöva många körlektioner innan han är klar för uppkörning. Han fick till och med öva att köra i rondeller vilket inte är det lättaste. På fredag har han nästa lektion. Hoppas verkligen att resten av lektionerna fortsätter lika smidigt så kanske han får sitt körkort redan i januari.

Idag gjorde jag en sats med glögg med hjälp av "glöggpåsar" som skulle sjuda tillsammans med det röda vinet. Jag köpte förpackningen i en kaffe- och teaffär i Richmond för ett par månader sedan. Jag har ännu inte druckit det men imorgon blir det nog av.
Ner med påsarna i det sjudande vinet.
Jag har också hunnit göra en julskinka med tillbehör idag som blev jättelyckat. Jag tänkte att jag gör den nu, för nästa vecka blir det tre restaurangmiddagar och då är man nog inte sugen på fler bastanta måltider.

Så här gjorde jag min SKINKA:
Tid: ca 70 minuter per kilo
Ingredienser: 1 st rimmad skinka

SENAPSGRILJERING: • 1 st ägg (storlek small) • 3 msk senap • 4-5 msk mandelmjöl

Gör så här: Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 175 grader tills termometern visar 75 grader. Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo. Tag ut skinkan och låt den svalna något innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

Griljering: (Tag bort nät och svål när när skinkan svalnat lite.) Lägg skinkan i en ugnssäker form. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över mandelmjöl. Griljera i övre delen av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter. Ställ skinkan kallt så den svalnar snabbt.

Den blev så saftig och god. Steve tog flera skivor.
Till skinkan serverade jag en krämig vitkålsgratäng och ugnsbakade tomater. Ni gör tomaterna så här: gör ett foliepaket med körsbärstomater på stjälk, en skvätt balsamvinäger, en skvätt olivolja, lite salt och pepper. Baka i 200 graders ugn i ca 10 minuter. Körsbärstomater blir så söta och goda när man tillagar dem i ugn
Till efterrätt bjöd jag på chokladpannacotta som jag serverade med blåbär men man kan också servera med hallon eller annat gott. Jag hittade receptet på den här bloggen.

Chokladpannacotta
3 stora eller 6 mindre glas

3 dl vispgrädde
100 g 70 % choklad
2 gelatinblad
1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden med urgröpt vaniljstång + stång. Låt sjuda på svag värme i några minuter. Sila bort vaniljstången och bryt ner chokladen i grädden så den smälter, avsluta med att röra ner gelatinbladen. Häll upp i glas och ställ kallt i minst 2 timmar. Lägg gärna plastfolie över så att det inte blir ett skinn över. Ta gärna fram en liten stund innan servering så blir det godast!
Igår var jag och Nina på bio och såg The Butler som är en amerikansk historisk dramafilm från 2013. Manuset är baserat på Eugene Allens liv som arbetade som butler i Vita Huset under 34 år. Filman var minst sagt stjärnspäckad och speciellt Oprah Winfrey gjorde en bra insats. Filman var riktigt bra, men kanske 30 min för lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...