17 augusti 2013

Matframgångar och -katastrofer

Hoppas ni har haft en trevlig lördag hittills. Här är det ganska behaglig värme men det är molnigt och blåser och enligt väderleksprognosen så ska det börja regna ganska ordentligt senare. Steve är och hälsar på sin kompis Duncan som är fru- och barnfri den här helgen och ett sådant tillfälle får man inte gå miste om tycker Duncan:-)

Jag har gått på mina två gympass för dagen och har nu spenderat två timmar på att hinna ikapp med min fakturering. Jag har inte skrivit några fakturor sedan slutet av juni och vill inte sitta och stressa med dem den 30.8. Nu är min inkorg hanterbar igen.

Om några timmar blir det biodags. Jag tänker se en komedi som heter The Heat. Den har fått ganska bra recensioner så det ska bli kul att underhållas några timmar.
Igår slog Steve och jag på stort och gjorde en trerätters middag. Det var ju trots allt fredag. Steve har varit sugen på att göra oxsvans efter att han åt den på en fransk restaurang för ett tag sedan. Han lyckades få tag på fyra "svansar" i vår lokala Sainsbury's och googlade recept. Receptet innehöll inte så många olika ingredienser men väl ett antal arbetsskeden men jag lät Steve ansvara för den delen.
3 timmar senare var det klart...trodde vi:-)
Jag gjorde blomkålspure som innehehöll kokt blomkål, en stor klicka smör, en skvätt grädde, salt och peppar som mixas ihop
Klart!!
Vi började iallafall med förrätten som jag stod för; stekt proscuittoinbakad halloumi med sås på olivolja, balsamicovinäger, peppar och finhackad färsk chili. Mycket enkelt och mycket gott!
Huvudrätten såg hur delikat ut som helst i pannan och såsen, som bland annat innehöll 2 flaskor ale, var fantastisk, köttet var däremot segt som en skosula. Jag fick inte ens gaffeln i det. Målet är att köttet ska falla isär när man petar på det men det var inte fallet här. Vi hade helt enkelt kokat det för kort tid (jag dubbelkollade dagen efter med en kompis som sa att han brukar koka köttet i ca 4 timmar). Vi åt sås och mos och beslöt oss för att koka de resterande två bitarna ytterligare två timmar följande dag vilket vi gjorde och då var svansarna perfekta!!
Efterrätten blev iallafall en 10-poängare, kallad Pots de creme med citron. Så fräsch och lättlagad. Steve och jag nästan slickade våra skålar. Jag hittade receptet i en Amelia-tidning och här får ni det:
4-6 portioner
2,5 dl grädde
Skal och saft (0,5 dl) från 1 citron
En nypa salt
3 stora äggulor
0,75 dl Sukrin eller annan sockerersättning (eller vanligt socker)
Vispad grädde till servering

Gör så här
Värm ugnen till 150 grader. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med citronsaft, rivet citronskal och salt. Dra av kastrullen från värmen och låt blandningen dra under lock i 10 minuter. Vispa äggulor och socker lätt i en skål. Häll gräddblandningen över äggblandningen under omrörning i en tunn stråle. Rör till en jämn smet.

Placera 4 st lite större eller 6 st lite mindre ugnsformar (typ creme bruleeformar) i en stor ugnsform med höga kanter. Fördela smeten jämnt mellan de små formarna. Häll kokande vatten i den stora ugnsformen så att vattnet täcker de små formarna till hälften. Ställ in formen i ugnen mycket försiktigt. Grädda tills citronkrämen stelnat men fortfarande är något lös i kanterna, ca 30-45 minuter. Låt svalna helt och ställ sedan in formerna övertäckta i kylen, minst 4 timmar före servering. Servera med en klick vispgrädde. Toppa eventuellt med några färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...