3 juli 2013

Gult är gott

Glad lillördag på er alla! Här festar jag till det med ett par glas vitt vin. Det tycker jag att jag kan unna mig efter två rundor på gymet med efterföljande värkande högerben. Får försöka stretch och använda "stavmasseraren", en stavlik sak som man rullar fram och tillbaka på ställen som behöver masseras. Den är förvånande effektiv. Steve gav sig just ut på sin 1,5-timmes cyklingrunda.

Idag har jag varit riktigt kökslig och gult har varit temat för dagen. Till lunch gjorde jag en currykycklinggryta efter ett recept i Anna Hallens bok LCHF-husmanskost. Jag använde dock kokosgrädde istället för grädde eftersom Steve inte tål alltför mycket grädde i sin mat innan hans mage protesterar. Det är ju bara vi nordbor som tål mejeriprodukter utan större problem tack vare en genmutation. Resultatet blev iallafall lyckat och Steve åt så han nästan sprack. Jag åt grytan med blomkålsris och Steve valde potatis eftersom han inte gillar blomkål (konstiga människa).
Kycklingcurrygryta
4 portioner

600 g kycklingfile
2 röda paprikor
2 gula lökar
5 msk smör att steka i
3 msk curry
1 msk paprikapulver
5 dl vispgrädde (eller 5 dl kokosgrädde, späd på med lite vatten om det blir för tjockt)
2 dl creme fraiche
2-3 msk kinesisk soja
1 msk svartpeppar

Gör så här: Skär kycklingfileerna i bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Bryn löken i smör i en stor gryta eller stekpanna, tillsätt kycklingen och bryn. Tillsätt paprika, curry och paprikapulver och låt fräsa i ca 5 minuter. Tillsätt vispgrädde/kokosgrädde, creme fraiche, soja och peppar (jag stekte i stekpanna och sedan förde jag över kött, lök och paprika i en kastrull med grädde och creme fraiche). Servera med blomkålsris.

För ett tag sedan hittade jag ett recept på den här bloggen på saffranskaka med creme fraiche och idag beslutade jag mig för att testa det. Istället för att hälla kakan i en form så fördelade jag degen i muffinsformar för att de skulle bli lättare att frysa. Dom blev jättegoda (jag älskar ju saffran och creme cheese) men nästa gång gör jag dem i silikonformar eftersom fyllningen gjorde att de flöt ut i och över pappersformarna.

Saffranskaka/muffins med creme cheese
1 rund kaka, eller 10-12 muffins

3 dl mandelmjöl
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram vanligt socker (ca 1 dl)
1 paket saffran (0,5 g)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg

Fyllning (jag gjorde halva satsen till mina muffins och det räckte mer än väl)
150 g smör
2 tsk vaniljpulver eller hellr Dr Oetkers vaniljarom
3 krm
200 g philadelphiaost
1 dl sukrin melis eller sötrix flor och lite stevia för att bryta av erythritol bismaken

Gör så här
Sätt varmluftsugnen på 180 grader eller 200 grader vanlig ugn. Smörj en springform på 22 cm i diameter (eller sätt ut 10-12 muffinsformar på en plåt). Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag. Det ska bli luftigt och vitt.Smält smöret. Blanda ner saffran i smöret. Vispa ner smör och grädden i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen (eller klicka ut i muffinsformarna). Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och skeda in den i smeten (här och där i formen eller i mitten av degen om du gör muffins). All fyllning kommer nog inte gå åt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter (form) eller 20-25 min (muffins).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...