5 juli 2012

Medelhavspaj och bröd - LCHF

Här kommer dagens andra fullträff i köket, Medelhavspaj. Oftast när jag gjort paj a la LCHF har jag gjort pajbotten på ägg, fiberhusk och philadelphia men nu beslöt jag mig för att testa det här receptet där botten är gjord på mandelmjöl. Den blev fantastiskt mör och gott utan att falla sönder och magen håller sig lugn. Den här kommer jag att göra igen! Jag hittade receptet på den här bloggen men det finns också efter bilderna. Medan jag väntade på att pajskalet vilade i kylen i 30 min. passade jag på att fylla på frysen med frukostbröd.
Den här gången blev det linfröbröd och ostfrallor, de misslyckas aldrig.

Pajdeg LCHF

3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
1 ägg

Gör så här
Lägg mandelmjöl och sesamfrön i en mixer. Kör runt någon halvminut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg. Tryck ut degen i en smort springform (ca 25 cm). Stick några hål i botten med en gaffel. Sätt in i kylen i minst en halvtimme (det gör att skalet håller formen bättre). Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.

Fyllning 
Soltorkade tomater (i rimlig mängd) 
Kryddstark korv
Färsk basilika
Fetaost
Grillad kyckling (hade blivit över från gårdagens middag)
Pesto
Grovriven parmesanost

Gör så här
Skär ingredienserna i lagom bitar och fördela i det förgräddade pajskalet. Klicka över pesto. Andra förslag på fyllning är: oliver, paprika, pressad vitlök etc

Äggstanning 
4 normalstora ägg
2 dl vispgrädde
salt nymald peppar

Gör så här: Vispa ihop samtliga ingredienser. Häll äggstanningen över det fyllda pajskalet. Strö över parmesanosten. Grädda i 175 grader i 35-40 minuter tills äggstanningen är fast. Låt svalna lite och servera med en krispig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...