4 juni 2012

Festmiddag på LCHF-vis

Idag gjorde jag en riktig festmiddag "bank holiday" till ära. Båda rätterna blev mycket lyckade så jag kommer att ge er recepten här.
Till varmrätt gjorde jag laxfyllda kycklingbröst inlindade i bacon med broccoligratäng.

Laxfyllda kycklingbröst (4 portioner)
4 kycklingbröst
200 g rökt lax
1 ägg
1 paket bacon
Citronpeppar

Skär ett snitt i kycklingbröstens insida. Hacka laxen fint och lägg i en skål. Tillsätt ägg och citronpeppar (och salt men både laxen och baconet är redan salta) och rör ihop till en smidig massa. Fyll kycklingfickorna med laxblandningen och vira baconet runt brösten, 2 för varje bröst. Stek dem i ugn i 225 grader, ca 25 minuter.

Broccoligratäng (4 portioner)
600 g broccolibuketter
1 gul lök
2 msk smör
4 dl vispgrädde (jag tog 3 dl grädde och 1 dl creme fraiche)
4 dl smakrik ost
2 äggulor
1/2 tsk salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka broccolin mjuk och låt sedan rinna av ordentligt. Smörj en ugnsäker form och lägg i broccolin. Skala och finhacka löken och fräs i smör. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Ta kastrullen av värmen och häll i grädde/creme fraiche, hälften av osten och vispa därefter ner äggulorna. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över broccolin och strö resten av osten över gratängen. Gratinera  mitt i ugnen i 15 minuter eller tills osten har fått fin färg. Receptet har jag tagit från Anna Hallens bok LCHF för kvinnor.

Som den perfekta avslutningen på en perfekt måltid serverade jag en somrig limepaj i glas vars recept jag hittade i den här LCHF-matbloggen. Underbart fräsch efterrätt. Steve sa att han skulle ha kunnat äta två portioner på raken och då är någonting gott:-). Jag har dock sparat hälften som efterrätt till oss imorgon, den som spar han har. Ni hittar receptet här nedanför.
4 portioner

Limekrämen
1 liten burk (250 gr) kvarg/kesella
1 dl vispgrädde
2 lime (skal av 1 + saften av 1,5)
1 tsk ekologiskt vanljpulver
1 dl stevia/erythritol blandning (motsvarande mängd vanligt socker om ni äter kolhydrater)
2 äggulor
1 gelantinblad (jag tog två, de svenska gelatinbladen verkar vara så mesiga)
jordgubbar/hallon/blåbär

Smuldegen 
50 gr smör
1,5 dl mandelmjöl  (jag blandade också med några matskedar kokosflingor)
2,5 msk stevia/erythritolblandning (eller vanligt socker)

Lägg gelantinbladet i kallt vatten i fem minuter. Vispa grädden. Vispa ihop äggulor med sötningen. Blanda sedan ner kesella, vanilj och lime. Blanda grädden med kesellablandningen. Häll i kastrull och värm, mycket försiktigt, det ska bara bli ljummet så att gelnatinet smälter. Låt sedan stå kallt i flera timmar. Rör gärna några gånger medans krämen står i kylksåpet.

Smält smöret och blanda ihop det med mandelmjöl, eventella kokosflingor och sötning. Lägg ut på plåt och grädda i ugnen på ca 175 grader i 10 minuter. Låt stå i rumstemperatur någon timme så det torkar. Smula sedan i lite större kaksmulor. När krämen är i fin konsistens (kräm!) så varva smulor, jordgubbar och/eller andra bär, kräm i glas! NJUUUUUUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...