5 mars 2012

Bokat och klart

I morse bokade jag vår hyrbil för vår semester i Ilfracomb i Norra Devon i slutet av mars. Jag och Steve har delat upp körningen så att jag styr, gasar och växlar medan körkortslösa Steve håller koll på körreglerna och kartläsandet:-) Är nästan lite smånervös redan. Nå, om bilköerna blir för långa efter oss så får vi väl svänga in någonstans och låta dem passera:-)

Steve har nu klarat av sin första hela dag med LCHF-kost och det har gått bra, han verkar mätt och nöjd. Vi "tjuvstartade" redan igår kväll med en omelett med fetaost, chorizo och örter.
Idag provade jag på att göra Moussaka från ett recept i Anna Hallens kokbok "LCHF-för kvinnor" som blev fantastiskt gott. Jag gillade den svaga smaken av kanel. Jag har alltid tyckt att auberginen ser så slemming ut i Moussaka, men inte i det här receptet. Ni hittar receptet här nere. Jag rekommenderar det verkligen.

Moussaka
4 portioner

2 auberginer
1/2-1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 gram köttfärs
4 msk smör
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
svartpeppar
örtsalt

Sås:
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 äggulor
2 dl riven ost
2 tsk kanel
2 dl riven ost till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva auberginen. Salta skivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Under tiden skalar och hackar du lök och vitlök som du steker i smör på medellåg värme. Löken ska bli mjuk men inte få färg. Lägg färsen i pannan med löken och öka värmen. Stek tills färsen fått fin färg. Häll på de krossade tomaterna och grädden och låt koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med örtsalt och peppar.

Gör i ordning såsen. Blanda grädde, creme fraiche, äggulor, ost och kanel i en kastrull och värm tills osten har smält.

Varva köttfärs, ostsås och aubergineskivor i en ugnfast form. Avsluta med ett lager ost. Gratinera 40-45 min mitt i ugnen eller tills osten fått färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...