23 februari 2012

Första riktiga vårdagen och husmanskost

Oj vilken härlig dag det har varit; soligt och härlig vårvärme. Halsduken var verkligen för mycket när jag gick ut idag. Snart kan man bestämt inleda pub garden-säsongen.

Det var också kul att läsa att Victoria fött en dotter. Hoppas nu bara att den lilla familjen får vara ifred från pressen ett tag.

Idag gjorde jag dubbelskift på gymet. Först lite svettig zumba kl. 10-11 följt av pilates med skön strech 11-12. Det kommer nog att bli standarden hädanefter så jag får söndagen ledig till annat (vill inte ge upp något av passen).

Steve gjorde ett nytt försök på gymet i morse och kom hem med svetten drypande nedför ansiktet. Han tyckte att det hade varit helt ok och ska nu försöka gå 3 gånger i veckan.

Till middag slog jag till och gjorde kåldolmar. Det är fasligt vad jag har blivit huslig:-). Jag har varit sugen på kåldolmar sedan jag åt dem på den ungerska restaurangen. Jag följde det här receptet men ni hittar samma här nedanför. Jag använde savoykål istället för vitkål då den jag hittade i affären var typ lika stor som brysselkål och det skulle ha blivit lite pilligt:-)
Förutom att jag lämnade dem lite väl länge i ugnen blev de riktigt saftiga och goda. Tänker absolut göra dem igen när vitkålen i affären har växt till sig.

Ingredienser:
1 st vitkålshuvud
400 g nötfärs
1 dl grädde
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk tabasco
1 dl rödvin
1 dl permesanost (eller någon annan ost)
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
2 msk smör

Gör så här
1.Receptet säger: Sätt på en stor kastrull med vatten (som rymmer ett vitkålshuvud som täcker ca 80 % av huvudet). Jag å min sida tog helt sonika loss 10 blad och kokade dem mjuka i kastrull.
2. Medans vattnet börjar koka så börjar du med kåldolmsfyllningen. Fräs ihop nötfärs med och lök, tillsätt rödvin, fond och grädde. Krydda! Tillsätt några droppar tabasco och låt puttra i ca 15-20 min. (Se till att mycket av vätskan dunstar) men låt inte färsen bränna fast.
3. Skär ur roten på kålet och lägg den i det kokande vattnet.
3. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
4. Se till att få 8-10 blad.
5. Lägg ut vitkålsbladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
6. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
7. Strö på lite permesanost och stek i ugnen 225 grader ca 25 min.

Servera gärna med gräddsås och lite blomkålsris. Och ett glas gott rödvin eftersom du ju ändå "tvingades" öppna en flaska till färsen:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...