17 september 2011

Rib-eye-stek med rättikagratäng

Igår provade jag ett recept på en alternativ gratäng med rättika istället för potatis. Rättika smakar som rädisa när den är otillagad men smaken försvinner helt när den tillagas. Den innehåller dessutom bara 2,6 kh/100 g. Det är ett perfekt subsitut till potatis i gratäng och jag och Steve kände inte minsta skillnad i smaken. Den här rätten kommer att bli ett återkommande inlägg när jag gör lite finare middagar.

Till gratängen åt vi rib-eye stek, som Steve fick tillagade (är usel på att göra nötkött), sparris och hemlagat vitklökssmör. Åh vad vi njöt!
Här är receptet på rättikagratängen

Rättikagratäng
4-6 portioner

Rättika ca 1 kg
4 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
ca 4 dl riven ost
salt, svartpeppar

Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka utan lock i ca 10 minuter (rör om då och då så att det inte bränner vid). Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

Vitlökssmör

75 g mjukt smör
2 pressadee vitlöksklyftor
1/2 msk citronsaft
salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser väl och låt stå i kylen ca 30 min före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...